Алпыс жастан кейін шектеу қажет көкөністер аталды
Алпыс жастан асқандардың өмірін қысқартатын төрт көкөніс аталды
Мамандар ондаған жылдар бойғы бақылау нәтижесінде егде жастағы адамдардың денсаулығына кері әсер ететін тағамдарды анықтады. Дұрыс тамақтанудың негізі саналатын кәдімгі салаттар алпыс жастан кейін жүрек пен буындарға және ми жұмысына қауіп төндіруі мүмкін.
Сарапшылардың пікірінше адам жасы ұлғайған сайын зат алмасу процесі баяулап ішек жұмысы өзгереді. Бауыр мен бүйрек сезімтал бола түседі ал қан тамырлары сынғыш келеді. Отыз жаста оңай қорытылатын тағамдар кейін қабыну мен қан қысымының көтерілуіне және бас ауруына әкеп соғады. Мысалы алпыс сегіз жастағы кейуана салатты көп жегендіктен буын ауруы мен ұйқысыздықтан зардап шеккен. Рационды өзгерткен соң оның жағдайы бір айда жақсарған.
Бірінші қауіпті көкөніс ретінде қызанақ аталды. Оның құрамындағы қышқыл егде жастағы адамның асқазаны мен ішегінің шырышты қабығын тітіркендіреді. Бұл қыжыл мен созылмалы қабынуға ұласуы мүмкін. Қызанақтың қабығы мен дәнінде кездесетін лектин ақуызы ішекте микроқабыну тудырып аутоиммундық реакцияларды күшейтеді. Сондай-ақ қызанақ жүрек және қан қысымына қарсы дәрілердің жанама әсерін арттырады. Италиялықтар ұзақ өмір сүрсе де олар қызанақты термиялық өңдеуден өткізіп тұтынады. Маринадталған өнімдердегі сірке суы мен қант ұйқы безіне зиян. Мамандар қызанақты аптасына бір рет бұқтырылған немесе пісірілген күйде жеуге кеңес береді.
Екінші орында баклажан тұр. Бұл көкөніс буындар мен тамырларға ауыр тиеді. Оның құрамындағы саланин атты табиғи токсин ағзада жиналып шаршау мен буын сырқырауын және саусақтардың ұюын тудырады. Жетпіс жастағы ер адам баклажанды жиі тұтынғандықтан тізесі ауырып подагра дертіне шалдыққан. Бұдан бөлек қуырылған баклажан майды губкадай сіңіріп бос радикалдардың көзіне айналады. Бұл терінің тез қартаюына және бауырға күш түсуіне себепші болады. Оны кәдімгі кәдімен (кабачки) алмастырған жөн.
Үшінші қауіпті өнім ретінде жүгері көрсетілді. Қазіргі сұрыптарда крахмал мен қант мөлшері өте жоғары. Қант деңгейінің күрт көтерілуі ми жасушаларына кері әсер етіп ұмытшақтық пен мазасыздық тудырады. Жүгерідегі фитин қышқылы миға қажетті магний мен мырыш және темір элементтерінің сіңуіне кедергі келтіреді. Тұрақты тұтыну созылмалы шаршауға және бас айналуына әкеледі. Алпыс жеті жастағы оқытушы таңғы асқа жүгері ботқасын жегендіктен зейіні нашарлағанын байқаған. Сондықтан оны брокколи немесе түсті қырыққабатпен алмастыру ұсынылады.
Тізімді көпшілік диеталық өнім санайтын қияр аяқтайды. Бұл көкөніс алпыстан асқанда нағыз қулыққа көшеді. Жас кезде суды оңай шығаратын бүйрек қартайғанда баяу жұмыс істейді. Салдарынан қиярдағы сұйықтық тіндераралық кеңістікте жиналып жасырын ісінулер пайда болады. Бұл таңертеңгілік бас ауруы мен қан қысымының ауытқуына себеп болады. Алпыс жеті жастағы зейнеткер күнделікті кешкі асқа қияр жегендіктен үнемі ісініп оянған. Қияр ағзадағы калий мен магнийді шайып жіберетіндіктен жүрек аритмиясына әкелуі мүмкін. Сонымен қатар тұз балансының бұзылуы теріні құрғатып жібереді. Сарапшылар қиярды сирек және тек таңертең жеу қажеттігін ескертті.
Дереккөз: Тек өмір мен білім туралы
Бұл материал тек ақпараттық сипатқа ие. Мақалада айтылған кеңестер кәсіби медициналық маманның кеңесін алмастыра алмайды.
Соңғы жаңалықтар