Ораза кезінде көп жеуге болмайтын тағамдар қандай?

Ораза кезінде көп жеуге болмайтын тағамдар қандай?
10.03.2025 18:11
0
91
pixabay.com

Ораза кезінде дұрыс тамақтану – денсаулықты сақтау мен қуат жинаудың маңызды бөлігі. Ауызашар мен сәресіде тым ауыр, тез аштық сезімін тудыратын немесе асқазанға жайсыздық әкелетін тағамдардан бас тарту қажет, деп хабарлайды POLITICO.KZ.

Ораза кезінде көп жеуге болмайтын тағамдар:

  1. Қуырып дайындалған тағамдар
    Майға қатты қуырылған тамақтар (фастфуд, картоп фри, самса, қуырдақ) асқазанды ауырлатып, қорыту жүйесіне қосымша салмақ түсіреді.

  2. Тым ащы және тұзды тағамдар
    Ащы дәмдеуіштер мен көп тұз қосылған тамақтар ағзаның тез шөлдеуіне себеп болады. Маринадталған, тұздалған өнімдерді тұтыну да ағзадағы су балансын бұзады.

  3. Кофеинді сусындар (кофе, шай, газдалған сусындар)
    Кофеин ағзадан суды шығарып жібереді, бұл ораза кезінде тез шөлдеуге әкеледі. Сонымен қатар, газдалған сусындар асқазанда қыжыл тудырып, жайсыздық туғызуы мүмкін.

  4. Тым тәтті тағамдар
    Тәттілер қандағы қант деңгейін жылдам көтеріп, содан кейін күрт төмендетеді, бұл аштық сезімін тездетеді. Оның орнына табиғи қант көзі ретінде құрма, бал және жеміс-жидектерді пайдаланған жөн.

  5. Аш қарынға ауыр көмірсулар (ақ нан, макарон, ақ күріш)
    Бұл өнімдер қанға тез сіңіп, қант деңгейін күрт жоғарылатады, бірақ ұзақ уақыт тоқтық сезімін бермейді. Оның орнына тұтас дәнді дақылдардан жасалған нан, қоңыр күріш және қарақұмық сияқты баяу қорытылады көмірсуларды тұтыну ұсынылады.

  6. Майлы ет өнімдері
    Қой еті, майлы еттен жасалған тағамдар (шұжық, қуырылған ет) асқазанға ауыр тиеді. Оның орнына тауық еті, балық немесе бұқтырылған, пісірілген етті жеу әлдеқайда пайдалы.

  7. Газдалған және өңделген сусындар
    Құрамында қант пен қышқыл көп сусындар асқазанда қыжыл мен жайсыздық тудырады. Ораза кезінде таза су, компот немесе табиғи шырын ішкен дұрыс.

Ораза кезінде дұрыс тамақтану үшін жеңіл, пайдалы, дәрумендерге бай тағамдарды таңдаған жөн. Асқазанға салмақ түсірмеу үшін ақуыз, пайдалы майлар және баяу қорытылады көмірсулардан тұратын мәзірді ұстанған абзал. Шөлдемеу үшін көп мөлшерде су ішу де маңызды.

Пікірлер (0)
Здесь пока ничего нет
Пікір қалдырыңыз
Войдите, чтобы оставить комментарий